Zelfbouwstands

Zelfbouwstands

Wie deelneemt aan beurzen heeft een beursstand nodig. Om dit te realiseren heb je 2 verschillende opties:

1. Stand laten bouwen
2. Stand zelf bouwen

Stand laten bouwen

Als je je stand wilt laten bouwen kom je meestal terecht bij een standbouwer. Hiermee bespreek je je wensen en eisen en vervolgens wordt er een ontwerp gemaakt. Als je deze goedkeurd kan de beursstand in productie worden genomen en op de beurs van je keuze worden geplaatst. Na de beurs wordt de stand weer afgebroken en bij een volgende beurs begin je weer van voren af aan. Voordeel: je hebt nergens omkijken naar en je hebt alle creatieve vrijheid om je stand te laten uitvoeren zoals je dat wilt.

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo ben je iedere keer behoorlijk veel tijd kwijt (briefings, besprekingen, verzamelen van aan te leveren materialen etc.) en kost het laten bouwen van een stand behoorlijk veel budget. Een groot deel van de kosten van het bouwen van een stand bestaan immers uit arbeidsloon (gemiddeld 40 euro per uur).

Zelf je stand bouwen

Alternatief voor het laten bouwen van een stand is zélf je stand bouwen. Tenzij je beschikt over een eigen timmerafdeling betekent dit dan wel dat je een type standsysteem nodig hebt wat zich eenvoudig en snel laat opbouwen. Een z.g. zelfbouwstand dus. Dergelijke stands zijn ontworpen vanuit de gedachte dat deze eenvoudig en snel, in veel gevallen zelfs zonder gereedschap, opgebouwd kunnen worden. Zelfbouwstands bestaan bijna altijd uit modules waardoor deze heel gemakkelijk te vergroten of te verkleinen zijn. Dit omdat we in Europa (ander dan bijvoorbeeld in de USA) geen standaard standafmetingen hebben waardoor de stands heel flexibel moet zijn. En ook de bedrukking of communicatie is bij zelfbouwstands gemakkelijk aan te passen. Deze bedrukking bestaat meestal uit geprinte panelen of platen, of uit bedrukte stof. Vooral deze laatste zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Stof biedt dan ook enkele specifieke voordelen:

  • licht in gewicht
  • duurzaam
  • “warme” en moderne uitstraling
  • redelijk milieuvriendelijk
  • relatief lage productiekosten

Qua aanpak verschilt het ontwikkelen van een zelfbouwstand niet zo heel veel t.o.v. een op maat gemaakte stand. Ook als je kiest voor een zelfbouwstand bepaal je samen met je leverancier hoe het ontwerp er uit komt te zien, welke uitstraling deze moet hebben, wat je doelstellingen zijn etc. etc. Behalve deze zaken kies je echter ook voor een bepaald type systeem.

Zelfbouwstands 1

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een zelfbouwstand?

Je keuze kun je laten afhangen van:

1. het volume (hoe groot zijn de transportkoffers) en  gewicht.

Dit zal afhangen van wie de stand gaat opbouwen en hoe deze wordt vervoerd. Als je de complete stand wilt vervoeren in een personenauto en deze alleen wilt gaan opbouwen zul je andere eisen stellen als in het geval je een bus ter beschikking hebt en een team van collega’s.

2. de praktische kanten van het beursstand systeem – welke onderdelen of accessoires zijn noodzakelijk.

Daarbij kun je denken aan:

  • geïntegreerde vitrines
  • grote LCD of plasma schermen
  • productschappen
  • folderschappen
  • bijpassende balies

3. de uitstraling (look & feel)  van de stand.

Zelfbouwstands 2.jpg

Dit is meestal het subjectieve element in de aanschaf van zo’n stand. Want wat de één mooi vindt, vindt een ander juist lelijk. Toch is er in veel gevallen wel te bepalen wat goed en wat minder goed past bij een product of bedrijf.

Zichtbare of onzichtbare frames of systemen

Daar waar je bij traditionele standbouw meestal wanden creëert van hout die vervolgens geverfd of bedrukt worden, maak je in het geval van een zelfbouwstand deze wanden met behulp van bijvoorbeeld frames waar vervolgens bedrukte doeken of panelen tegen bevestigd worden. Deze frames zijn afhankelijk van het merk en type helemaal niet,  juist wel, of slechts minimaal zichtbaar. In het eerste geval (onzichtbare frames) is alleen de communicatie zichtbaar.  Het is los van de eerder genoemde praktische kanten van de zelfbouwstand dus vooral ook een kwestie van smaak en van wat qua uitstraling past bij uw bedrijf of product.

Nadelen zelfbouwstands

De nadelen van zelfbouwstands liggen voor hand; je moet zelf zorgen voor het opbouwen van de stand. Dit kost je dus meer tijd. Ook moet je van te voren, aan de hand van de gehuurde ruimte en de beursplattegrond, bedenken hoe je deze precies gaat neerzetten. Aan de andere kant bespaar je ook weer tijd omdat je geen (tijdrovende) briefings met een standbouwer hoeft te hebben. Als je je eigen stand eenmaal hebt aangeschaft kun je deze daarna gemakkelijk en zo vaak als je wilt opzetten.

Kopen versus huren

Zelfbouwstands kunnen meestal niet worden gehuurd en moeten dus worden aangeschaft. Alhoewel de kosten hiervan zich meestal in een paar beurzen laten terugverdienen moet er initieel meer worden geïnvesteerd als bij het laten bouwen van een stand (eigenlijk dus het huren van een stand). Een zelfbouwstand of eigen standsysteem is dus alleen interessant voor bedrijven die deze met enige regelmaat gaan gebruiken. Wie slechts incidenteel deelneemt aan een beurs kan dan ook beter een stand huren (=laten bouwen).

Zelfbouwstands 3

Voordelen van zelfbouwstands

Het grootste voordeel van een zelfbouwstand zit ‘m in de grote kostenbesparingen. Want niet alleen gaat het bouwen van zo’n stand heel snel maar je doet dit ook nog eens zelf. Zo bespaar je dus dubbel. Maar ook de al eerder genoemde flexibiliteit en tijdsbesparing (met name tijdsbesparing in de voorbereiding van de beurs) zijn argumenten om de aanschaf van een zelfbouwstand te overwegen. Bij een zelfbouwstand is het zaak één keer goed na te denken over hoe deze er uit moet komen te zien (rekening houdend met verschillende situaties en standformaten) om er vervolgens jarenlang gebruik van te kunnen maken. Dáár zit de winst. Weliswaar zal er af en toe iets aangepast moeten worden in de communicatie van de stand (bijvoorbeeld bij bedrijfsveranderingen of nieuwe producten) maar dat is bijna altijd eenvoudig en tegen relatief lage kosten te realiseren.

Typen zelf bouwstands

Er zijn verschillende typen zelfbouw stands van verschillende merken verkrijgbaar. De systemen zijn als volgt onder te verdelen:

• Stands op basis van uitvouwbare (pop-up) frames in combinatie met magneetpanelen. Bij deze systemen is het systeem zelf onzichtbaar en is alleen de communicatie zichtbaar
• Stands op basis van aluminium kaders met een vaste maat (van bijvoorbeeld 100x250cm). Hier worden bedrukte panelen in bevestigd of er wordt bedrukte stof in gespannen. Afhankelijk van het merk en type zijn de kaders meestal juist wel of juist minimaal zichtbaar
• Stands op basis van (losse) aluminium profielen die in elkaar geklikt kunnen worden waarna er full colour bedrukte stof in gespannen wordt. Bij deze systemen zijn de profielen meestal juist wel of slechts minimaal zichtbaar
• Stands op basis van lichtgewicht (meestal kunststof) trussystemen. Deze hebben een vrij uitgesproken uitstraling door de duidelijk aanwezig constructie
• Stands op basis van lichtgewicht panelen die in elkaar geklikt kunnen worden.

Zelfbouwstands 4

Kijken en vergelijken

Mijn advies is om te gaan kijken en vergelijken bij de verschillende leveranciers en om op basis van persoonlijke wensen en eisen een keuze te maken. Door de steeds verder onder druk staande marketingbudgetten zullen zelfbouwstands naar mijn verwachting steeds populairder worden, zeker als de economie nog een tijdje blijft kwakkelen.


GEÏNTERESSEERD IN DEELNAME AAN EEN BEURS?

JE KUNT ONS BEREIKEN OP +3233852196 OF OP INFO@BEURSSTAND.BE

Op zoek naar een huurstand in Europa?

Kies uit meer dan 1000 ontwerpen, gebaseerd op je standgrootte en beurslocatie

Op zoek naar innovatieve beursstands?

Meer dan 900 beursstand design ideeën, inclusief prijs voor aankoop of huur voor uw volgende beursuitstraling.

Uw nieuwe beursstand

Laat ons alle vragen weten en wij nemen contact met u op.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Modificaties nodig? Geef ons specifieke informatie en wij creëren een gepersonaliseerd ontwerp voor je.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Op zoek naar rebranding? Geef ons de details en ontvang gratis een ontwerp

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mijn Stand Ideeën

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mijn standideeën

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bel mij terug

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Maak een afspraak

:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.